KEPALE DAN KELAPE sangat-sangat mengalu-alukan dan berterima kasih kepada para blogger yang sudi link blog ini..jika ada blogger ingin bertukar-tukar link sila tinggalkan jejak anda...terima kasih

Sabtu, 4 Oktober 2014

Sekali imbas minyak turun 20 sen (sab C D)

salam dari : Kepale dan Kelape

Kepale kalau naik minyak..habis semua dihamuknye...tapi kelape kalau minyak naik habis dikaitnye kelape tu..huhuh


Sekali Imbas pasal harga minyak..

Kali ini minyak naik 20 sen tak plak dicanang sebagai Kenaikkan Harga Minyak...tapi diwar-warkan sebagai pengurangan subsidi minyak....atau rasionalisasi subsidi...Aku rasa kerana harga minyak dunia kini tengah JaTuh...so Tak sesuai la nak naikkan harga kot...Mana aku dapat fakta yg katakan harga minyak dunia tengah jatuh tu aku pun tak tau, maleh nak ambik tau, malas nak kaji malas nak cari kat mana fakta tu...maklumla Melayu...ikut je apa yg blogger lain tulis...pas tu terima sebagai fakTa..so kalau sesiapa nak kepastian cari la sendirik harga minyak dunia sekarang ni..
Aku malas nak mengelik kelik cari fakta tu...maklum la sembang kedai kopi...cukup fakta ailiur..

Ada lagi fakta ailiur yang nak selitkan kat sini....lepas minyak naik harga ni mesti akan ada orang kata kerajaan akan memantau harga barangan supaya tidak dinaikkan sesuka hati..tindakan akan diambil...bla bla bla bak kata P Ramlee; kalau kau ambik lain penyamunnn..seluruh persatuan penyamun akan ambil tindakkan!!!..Ini fakta biasa...

beratur yee




sian ko geng..


Dan satu LAGI YANG MENARIK pada kenaikkan harga minyak kali ni....ialah...nasihat seorang Ustaz ......(yang pro depa la)... semasa kenaikkan  sebelum ini telah di guna pakai...dia cakap lebih kurang mcm ni dulu....''sepatutnya kerajaan jangan gunakan ayat kenaikkan harga minyak...gunakan kata subsidi dikurangkan''...nak tau sapa...cari la sendiri dalam kotak memori korang. Nasihat bernas tu dapat duit tak?

best betul kenaikkan minyak kali ni...eh pengurangan subsidi kali ni...lagi dua tiga hari lagi nak balik raya...minyak penuh tangki yang diisi sebelum pengurangan subsidi ari tu pon dah nak abis...

cuba tengok statistik kenaikan harga dari 1990 hingga 2014 kat bawah ni...

statistik kat atas tu pon aku print screen jer..tak de keja aku nak kaji..tah ye tah tidak tu..

apa2 pon ikut abam ni punya positive thinking....lek2 dah ler..24 tahun baru naik RM1.20 katanya...kalau diteliti 14 tahun terakhir dah nai rm1.10...maknanya 10 thn awal baru naik seposen....10 tahun tau..bukan setahun naik doplosen...

lek lah ni bro...