KEPALE DAN KELAPE sangat-sangat mengalu-alukan dan berterima kasih kepada para blogger yang sudi link blog ini..jika ada blogger ingin bertukar-tukar link sila tinggalkan jejak anda...terima kasih

Rabu, 1 Oktober 2014

Selangor ..pertembungan yang lain macam

salam dari : Kepale dan Kelape

Aku cuma nak cerita pasal negeri terkaya kat Malaysia ni tanpa merujuk pada fakta yang jitu dan tepat, apatah lagi merujuk pada statistik-statistik yang orang biasa macam aku tak paham atau malas nak paham...
Aku cuma nak cerita macam orang kampung sembang kat kedai kopi lepas petik kelape atau orang Felda bergebang kat warung Pak Man Koboi dan dah tak bole keja dek dapat elaun tiap bulan dari felda.

Apa ceritanya...Cuba korang ingat balik lepas Selangor mula mula dapat kat PR lepas PRU 12 2008 dulu...masa tu Khalid dapat jadi MB... Puh..macam macam dia kena hentam dari puak BN..stat dari isu Babi lepas tu menyondol pulak kat isu Pasir..terjun pulak kat isu Air..Macam macam jenis peluru politik yang dilepaskan pada pentadbiran Khalid..senang cerita kerajaan PR selangor tak senang duduk la masa tu...Masa ni kita nampak Pakatan Rakyat betul betul baik punya berpakat...Hassan Ali pun kena tendang sampai terkentut kentut..
Ok..zaman tu solid 5 tahun Khalid pegang Selangor sebab Najib takmau bubar Parlimen awal....Mula pulak PRU13...ditakdirkan PR dapat balik Selangor dengan lebih bergaya lagi...Anehnya...Hmmmm...ini la yang aku nak gebang...aku gebang aje tau...Lepas je PRU13, nak lantik MB pun makan masa..akhirnya Khalid dilantik semula...dan..dan..bila TS Khalid jadi MB ... kali ni tak kedengaran pun peluru politik berdentum....pastu aku macam perasan bermula la sain perjanjian penstrukturan semula air...langat 2 jadi reality...Kidex lagi ..tah hapa..hapa tah. Then TS Khalid macam jadi manusia hebat dimata BN...Semuanya OK sampai dapat pujian Dr M. Kira OK la tu..
Dipendekkan story..Krisis MB selangor pun terjadi bila TS Khalid diminta letak jawatan...Lepas PRK Kajang...Sepatutnya DSWA ganti TSKI jadi MB (skip story konflik TSKI ngan Azmin yang terjadi sblm PRK)..bertalu talu peluru dari keyboard warrior BN tembak DSWA ...macam macam dikutuknya orang tua tu..neopotisma la ..hantu kipas la..macam macam la...
Takdirnya DSWA tak jadi MB...Azmin naik takhta MB....hmmm...aku tengok orang BN macam tarik nafas lega...(fuhhh,,..nasib baik bukan Azizah MB- macam tu la agaknya)...hmmm dan setakat ini....jeng jeng..setakat inila...Azmin seolah olah dapat restu BN!!! belum ada peluru yang ditala ke Azmin..Aman jeee....siap bagi nasihat lagi..Setakat ini la...Ada apa apa ker...