KEPALE DAN KELAPE sangat-sangat mengalu-alukan dan berterima kasih kepada para blogger yang sudi link blog ini..jika ada blogger ingin bertukar-tukar link sila tinggalkan jejak anda...terima kasih

Rabu, 14 November 2012

Cekal hati seorang bapa


salam dari : Kepale dan Kelape

hari ini kita mencritakan sedikit tentang kehidupan yang dilalui oleh seorang bapa yang pekerjaannyya sebagai penarik beca. Kisah kepayahan hidup penarik beca sering dipaparkan sebagai lambang kesengsaraaan hidup di kota yang mencabar.



Namun  di India seorang penarik beca bernama Bablu Jatay menunjukkan kesungguhan sebagai seorang Bapa apabila terpaksa mengendung anak semasa menjalankan kerjanya. Beliau yang kehilangan Isteri semasa melahirkan bayi tersebut tidak mampu menggaji orang untuk menjaga malah beliau dikatakan tiada sedara mara...



INSAF...





Isnin, 5 November 2012

Lepas Hina Islam, Bukan nak mintak maaf..cuma cover sikit2 jer

Post kali ni nak ulas pasal cina Chua . (orang johor dulu2 panggil nama orang cina dimulakan dengan perkataan cina, contoh kalau cina tu jual ayam dipanggil Cina Ayam. kadang2 panggil je nama diaorang tapi tetap ada awalan Cina macam cina Chua ni)...

Kalu masih ingat PRK kat Johor dulu, masa tu Cikgu Mala jadi calon Pas...si Cina Chua ni la yang kutuk Cikgu sebab x nak salam dengan dengan lelaki...siap cakap "if you can accept this kind of islamic value, go ahead and vote for Pas..." makna nya dia x blh terima islam la tuu... tak hina islam ke tu?

Lama lepas isu tu, Cikgu Mala pon dah kalah, ada pulok mamat Umno (adun) yang gatal2 cadang nak laksana kan Hudud kat Johor....Aku setuju sangat la tu..lagipon apa guna orang johor belajo kitab Mutaal Badrin dalam bab Jenayat kat sekolah agama bertahun2 kalu sekadar amik tau jer..(antara ayat dalam kitab tu yang selalu didengar 'adapon ini adalah fasal yang menyatakan hukum hadddd...).komplit cerita pasal hudud kat kitab tu.. tapi tup tup Cina Chua ni cakap "the Umno adun have run out of idea and out of his mind to prpose Hudud..bla bla.".senyum jer orang Umno...pada aku itu menghina la tu..bila tanya kat alim  umno dia kata cina tu kapir, bukan tau apa2 pon (masalahnya bila pemimpin islam dia cakap x de hudud dalam Al-Quran , dia kata jangan tanya pemimpin tu sebab dia x tau mendalam sangat pasal islam)..huk2..


Biarkan..biarkan ..agaknya kata Umno...ingat dah abis dah ..tup tup masa perhimpunan MCA berdentum lagi citer pasal hudud (citer baru malas nak ulang)..lagi macam macam dia kata sampai ada orang dia kata Tok Guru suruh rogol orang..ehhhh macam tu pun ada juga orang Islam yang baking..Cina Cua ni la pelontar hinaan ni...Alim Umno diam jer...lepas kena perli kaw2 baru la ada kenyataan dari Mufti yang tu... (masa Karpal Singh cakap dulu..hari ni cakap semalam dia dah entam..huhuu)


agaknya sedar kiri kanan dah mula panas,.. surat kabo semalam, Cina Chua mula pusing cakap lak...dia cuma tolak Hudud Pas (lapik cakap cam orang Umno jer )..piiiirah..masa Adun Umno cadang nak buat Hudud ko cakap apa?..nak cover konon..itupon orang Umno yang ajar macam mana nak cover..klik sini
Orang Umno x sedar ker cina ni dah hina Islam kaw2 punya..larangan bersalam dengan bukan muhrim bukan larangan pas, negara mundur yang laksanakan Hudud pon bukan guna hudud Pas.. yang tepat sekali HUDUD itu BUKAN ciptaan Pas!!!!(kebanyakkan orang johor tau ni)

ingat la bro... Tanah ini Tanah Melayu..kami dah Share, malah PKR offer share yang lebih baik lagi..cukup la kau dah hina melayu.
Islam kami, kami nak share kau x mau..takpe kau amalkan agama kamu..kami x kacau... takpe.
Tapi....Jangan Hina Islam Kami!!...yang ni x ble takpe takpe..mind your language..

Sajer aje aku itamkan muka CSL..takut blog ni jadi jatuh hukum najis lak.

salam dari : Kepale dan Kelape